İzmir'de Çocuk İşçiliği ve Çocuk Hakları Konferansı

Bölgesel yerel gazete haberleri, köşe yazıları, son dakika haberleri, Türkiye ve Ege gündemi, İzmir, İzmir bölgesinin en köklü internet gazetesi Poyraz Gazetesi.

merkez guncel
İzmir'de Çocuk İşçiliği ve Çocuk Hakları Konferansı
Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı ÇAÇAV'ın öncülüğünde Müşerref Mahmut Tınas Ortaokulunda Çocuk İşçiliği ve Çocuk Hakları konusunda konferans düzenlendi. 

Konferansta konuşmacı olarak çocuk hakları alanında çalışmaları ile gündeme gelen İzmir barosu önceki dönem baro başkanı Avukat Aydın Özcan İle Psikolojik Danışman Sıla Salantur katıldı. İzmir eski Baro Başkanı Avukat Aydın Özcan, katılımcı öğrencilere çocuk haklarının ve çocuk işçiliğinin gerek Türkiye gerekse Dünya genelindeki hakları ile karşı karşıya kaldıkları sorunları örnekler vererek anlattı. 

Baro Başkanı iken İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nin adliye birimi hizmete sokan Özcan, Türkiye'de çocuk işçilerin karşı karşıya kaldıkları sorunları ve mağduriyetleri yaşanmış olayları ortaya koyarak anlattı. 2018 yılında çocuk işçileri çalıştıran sadece 23 işletmeye para cezasının uygulandığını, çocukların tehlike arzeden bir çok iş dalında özellikle tarım, inşaat ve madencilik alanında çocukların tehlikeli işlerde çalıştırıldıklarını, tehlikeli işlerde çalışan çocukların zaman zaman uzuv kaybına, hayati tehlike arzeden işler nedeniyle çocukların hayatını kaybetmesine rağmen ailelerin değişik şekillerde ikna edilerek şikayet haklarının engellendiğini, cezasız kalan eylemlerin bu konuda suç işlenmesini teşvik ettiğini belirtti. Savaş ve terörizmin çocukların haklarını başta eğitim hakkı olmak üzere  tüm hayallerini ve geleceklerini gasp ettiğini ifade etti. Bu konuda Suriyeli 15 yaşındaki Abdurrahman'ın savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kaldığı ve ekonomik sebeplerle de tekstil sektöründe çalışmak zorunda bırakıldığını belirterek çocuğun artık " Doktor Olamam " dediğini hatırlattı. 

Aydın Özcan ayrıca, Ülkemizde özellikle tarım alanında pamuk toplama ve fındık toplama sezonlarında çocukların küçük ücretlerle sezonluk çalıştırıldığı başta iş kazası ve değişik istismar, şiddet olaylarına maruz kaldıklarını bu konularda denetimin yetersiz olduğunu belirtti. 

Psikolojik Danışman Sıla Salantur'da uzmanlık alanında çocuk işçiliği konusunda deneyim ve bilgilerini paylaştı. Salantur, çocukların maruz kaldıkları hak ihlalleri karşısında ne yapmaları gerektiği ve bu konularda başvurabilecekleri, iletişim kurabilecekleri kişi ve kurumları oyun aktiviteleriyle anlattı. Soru cevap şeklinde konu işlenirken, özellikle dinleyici öğrencilerin kötü niyetli kişilerin çocukları kullandıklarına dair gördükleri örnekleri paylaşması ise ilgi izlendi. 

Son olarak Avukat Aydın Özcan öğrencilere gerek ailelerinin gerekse devletin vermiş olduğu eğitim hakkı ve olanaklarını çok iyi değerlendirerek kendilerini geliştirmelerini ve mutlaka yabancı bir dili çok iyi öğrenmeleri gerektiği vurgusuyla konuşmasına son verdi.

GazetePoyraz.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir. 20.04.2026 07:26:07. #1.11

#ŞU AN BURADASINIZ: İzmir'de Çocuk İşçiliği ve Çocuk Hakları Konferansı Son dakika merkez haberleri, merkez son dakika haber, merkez son dakika, son dakika merkez, merkez haber sayfamızda merkez haberleri okuyabilir, merkez son dakika haberleri ve güncel merkez gelişmelerini görebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.